想有覺好瞓?臨瞓前避免以下四種食物

April 23, 2018

 

返工咁辛苦,緊係要食餐好黎慰勞自己。但原來以下呢幾樣食物,隨時會令你

無覺好瞓。跟據外國網站《OBSERVER》一篇有關四種食物影響睡眠質素嘅文

章,作者Dr. Josh Axe就指出酒精、高糖份食物、辛辣食物同埋油膩食物都會令

睡眠質素下降。

 

  1. 酒精好多人臨瞓前都有飲酒嘅習慣,希望好瞓啲。但原來同事實相反,研究顯示
    酒精會破壞速動眼期睡眠(REM),變得易嬲同心神不定。同時酒精亦會影響
    呼吸,加劇睡眠窒息症嘅問題。
     

  2. 高糖份食物
    甜品向來都係好多人嘅好朋友,但係高糖份食物唔單止會令血糖升高,原來褪黑激素(melatonin)都會減少釋放,影響生理時鐘。
     

  3. 辛辣食物
    相信大家身邊總有個無辣不歡嘅朋友吧!咁你就要提提佢避免喺臨瞓前食喇。因為辛辣食物容易導致消化不良,加上辣椒素(capsaicin)會令體溫上升,自然瞓得無咁好。
     

  4. 油膩食物
    薯條、Pizza等等嘅煎炸食物一向令人難以抗拒,就算明知會增加心血管疾病嘅風險,都唔會減少對佢地嘅喜愛。但如果你成日都瞓得唔好,就要忍口喇!根據研究發現,含有飽和脂肪酸嘅食品與修復性睡眠嘅減少有直接關係,半夜更容易驚醒。

 

如果大家想瞓得好,最好喺瞓覺前幾個鐘避免食以上嘅食物喇!

 

資料來源

標籤:

Please reload

​重點文章

睡眠窒息症竟會引發心臟病?

July 6, 2018

1/4
Please reload

最近文章
Please reload

熱門標籤
Please reload

​查詢熱線:+852 3106 0033

​門市地址:九龍佐敦道23號新寶廣場10樓全層(佐敦港鐵站 A 出口)

​營業時間:星期一至五 上午9:00 至 下午7:00;星期六 上午9:00 至 下午5:00